För näringslivsprofilen Rustan Panday är det självklart att dela med sig – han menar att det gör honom till en bättre entreprenör, chef och människa. När han för över femton år sedan kom i kontakt med välgörenhetsorganisationen Hand in Hand visste han genast att det var rätt organisation för honom att engagera sig i.
Att tjäna egna pengar blev tidigt en drivkraft för Rustan Panday. Genom att putsa skor och leta bollar på den lokala golfbanan, upptäckte han snabbt tjusningen i att själv kunna betala för sig.
”Jag tror att jag hade entreprenörsandan i mig från start. Jag ville alltid skapa något eget”, menar Rustan Panday.
Utbildning i entreprenörskap
Rustan Panday är född i Indien, men flyttade tidigt till Sverige med sin svenska mamma. Dock har kärleken till hans andra hemland förblivit intakt och fördjupats ytterligare via de olika Hand in Hand-projekt som han engagerat sig i.
Genom sin egen framgångsrika entreprenörsresa med ljudbokförlaget Storytel och det globala contentbolaget Mediaplanet har han blivit en framstående näringslivsprofil. För en indiskfödd entreprenör som Rustan Panday är matchningen med Hand in Hand så gott som optimal. Han är en stor förespråkare av entreprenörskap som en samhällsförändrande kraft och vill särskilt lyfta fram kvinnorna:
”Många indiska kvinnor från utsatta förhållanden söker sig till storstäderna för att bidra till familjens försörjning. Ofta resulterar det i stället i fördjupad fattigdom och exploatering. Genom Hand in Hands olika program får kvinnorna i stället utbildning i entreprenörskap, lär sig att driva småskaliga företag i sin hemby och kan på så sätt tjäna egna pengar. Det är fint att se deras stolthet.”
Bidrar till en stark företagskultur
Rustan Panday berättar med inlevelse vad det betyder för honom, men även för hans anställda och familj, att engagera sig i olika projekt.
”Det är en komplex värld och en utmanande tid, jag tycker att alla bör vara med och ta sitt ansvar.”
Han menar också att engagemanget i Hand in Hand har gett många olika positiva effekter. När medarbetarna på hans företag blivit involverade har det skapat stolthet och lojalitet – och bidragit till att bygga en stark kultur i bolaget. Eller som Rustan uttrycker det: ”Har du ingen kultur, så har du inget företag.”
Han lyfter också värdet i att visa sina barn hur de på ett positivt sätt kan bidra i världen redan vid unga år – att låta dem få uppleva glädjen i att ge och se att vi alla kan göra skillnad.
”Det känns så bra att dela med sig. Det har blivit en självklarhet för mig, en del av mitt DNA. Jag vill bry mig om mina medmänniskor och vara en bra person. Det gör mig också till en bättre affärsman – härligare att göra business med.”
”En knuff i rätt riktning”
Rustan Pandays samtal med Hand in Hands medgrundare Percy Barnevik kom också att bli avgörande. Här uppstod förståelsen för hur ett affärstänk kan användas inom utvecklingsarbete och hur man kan göra insatserna mätbara, effektiva och skalbara, vilket är givna delar i Hand in Hands sätt att arbeta.
Hand in Hand har haft ett starkt stöd av många filantroper under organisationens tjugoåriga historia. Kopplingen till entreprenörskap är ett av flera skäl. Ett annat är möjligheten att bidra till långsiktig, hållbar förändring.
”Det finns många organisationer som arbetar med katastrofhjälp och tillfällig lindring. För mig är det viktigast att verkligen förändra människors liv och visa att jag tror på dem, så att de kan börja tro på sig själva. Ge hjälp till självhjälp. Ofta är det bara den lilla knuffen i rätt riktning som behövs.”
Relevant rapportering
Rustan Panday började själv med en mindre gåva under sina yngre dagar. När han senare började tjäna mer pengar, ökade han stödet. Han råder nu andra att söka sig till en organisation eller en fråga man brinner för, hitta ett passande projekt och sedan börja bidra. Det är roligare att donera pengar medan man lever och får uppleva resultatet, anser han.
”Hand in Hand är otroligt professionella och förstår verkligen filantropiskt arbete. Man får också relevant och intressant rapportering från det projekt man stöder – och även möjlighet att resa dit för att uppleva vad pengarna har för effekt på plats.”
Att resa till den plats där projektet man stöder pågår är en möjlighet som Rustan Panday tagit vara på:
”Jag har besökt mina byprojekt i Indien två gånger, båda gångerna har jag haft familjen med mig. Senaste resan var även min sjuåring med – det är viktigt att visa barnen en annan bild av världen. Upplevelserna från resorna kommer jag att bära med mig hela livet.”
Se Rustan Panday och Percy Barnevik i TV4 Nyhetsmorgon 2014.