”Det var en wow-känsla att inse att jag själv kan göra något!”
Josefin Landgård har känt till Hand in Hand länge. Närmare bestämt sedan hon var 14 år och såg organisationens grundare Percy Barnevik i en tv-soffa. Många år senare, med flera framgångsrika startup-satsningar bakom sig, fick hon själv möjlighet att investera i ett av Hand in Hands byprojekt i Indien.
Josefin växte upp i Dalarna och hann med en idrottskarriär både som alpin skidåkare och golfspelare på elitnivå, innan hon började studera på Handelshögskolan i Stockholm. Ganska snart hamnade Josefin i olika spännande konstellationer inom den stekheta startup-scenen, och det blev starten på en enastående entreprenörsresa. Det senaste decenniet har hon varit med och byggt upp flera techbolag i olika roller, främst som VD och operativ chef.
− Det är så stimulerande! Att bygga företag är ju att driva förändring. Som med Kry, där vi bidragit till att göra primärvården mer tillgänglig – något jag är väldigt stolt över, berättar Josefin.
Resan till Indien – en ögonöppnare
Även om Josefin länge varit bekant med Hand in Hand, tog resan till det indiska byprojektet i Tamil Nadu hennes engagemang till en ny nivå.
− Det var helt otroligt att möta alla dessa fantastiska kvinnor! Från att knappt ha kunnat lämna sina hem, var de nu stolta och duktiga entreprenörer. Jag blev också så imponerad av Hand in Hands arbete – den holistiska insatsen som ett byprojekt innebär förändrar verkligen hela samhället. Projektet gav deltagarna inte bara utbildning och träning i entreprenörskap, utan även kunskap om bland annat sina rättigheter och hur de kan driva sina företag med större hänsyn till miljö och klimat. Kvinnors möjlighet att tjäna egna pengar och bli mer självständiga, ger många positiva ringar på vattnet.
Hand in Hands alla program och projekt utgår från en mycket viktig social gemenskap – självhjälpsgrupperna. Här samlas kvinnorna i ett avgörande socialt nätverk där de både stärker varandra och diskuterar affärsmöjligheter. Josefin kan se en parallell till sitt svenska nätverk av kvinnliga entreprenörer:
− Världen är inte jämställd när det gäller kvinnor och företagande, inte heller i Sverige. Därför är det så viktigt att omge sig med en grupp inspirerande kvinnor, där man kan dela erfarenheter och ge varandra mod och styrka. Det var fint att se att självhjälpsgruppen i den indiska byn också fungerade så. Som kvinna och entreprenör delar jag många utmaningar med mina indiska systrar.
Entreprenörer gillar entreprenörer
Hand in Hand har en lång erfarenhet av filantropiskt arbete. Organisationen grundades av företagsledaren Percy Barnevik, som har ägnat flera decennier till att bygga och skala upp verksamheten. Percys vision om en effektiv, skalbar modell för att bekämpa fattigdom genom småskaligt företagande lever kvar och har kanske aldrig varit mer relevant än idag. När fattigdomen biter sig fast i många delar av världen är bristen på jobb och försörjning en av grundorsakerna. Detta såg Percy, som via sitt stora nätverk och sin övertygande argumentation grundlade Hand in Hands position som en organisation till vilken företagare och entreprenörer gärna vänder sig. Om man själv har byggt företag, är det inte svårt att såväl förstå som beröras av de utmaningar som entreprenörskapet innebär i den fattiga världen.
Magnus Omnell, Head of Fundraising and partnerships på Hand in Hand Sweden, beskriver varför han tror att många av organisationens större givare själva är företagare och entreprenörer:
− Det har nog flera förklaringar. Vår koppling till entreprenörskap är en, men även vårt affärsmässiga sätt att följa upp och mäta våra insatser. Vi delar noggrant vad som händer i projektet via en gedigen återrapportering till givaren. Våra nyare satsningar, där digitaliseringens möjligheter tas tillvara är också attraktiva, samt de projekt som fokuserar på biologisk mångfald, cirkulär ekonomi och klimatsmarta lösningar. Dessutom har den som gör en större investering möjlighet att besöka projektet och med egna ögon uppleva förändringen, precis som Josefin har gjort. Detta sammantaget tror vi är väldigt attraktivt för många av våra filantroper, och för de företag vi samarbetar med.
Josefin – en modern filantrop
I Josefins nätverk av entreprenörer och företagare, märks en ökad vilja att engagera sig för en positiv påverkan på världen. Många söker projekt som har en framåtlutad, innovativ prägel.
− Jag ser att många har det perspektivet, det ligger i den nya tidens filantropi – även välgörenhet ska vara effektiv och spännande. Just byprojekten är ett bra exempel på ett tydligt, konkret och mätbart projekt – något som de flesta tycker är viktigt. Som kvinna och entreprenör är Hand in Hand ett självklart val, jag tror verkligen på deras modell när det gäller att stötta kvinnor i en hållbar fattigdomsbekämpning.