När världen samlas för FN-konferensen COP16, toppmötet om biologisk mångfald, blir behovet av snabba åtgärder för att vända den negativa utvecklingen av biologisk mångfald allt tydligare.
Konferensen syftar till att driva mobilisering av resurser och utveckla globala ramverk för att skydda ekosystem som är avgörande för över 4,3 miljarder människor. Detta inkluderar 70 procent av världens fattiga, som är direkt beroende av naturresurser och biologisk mångfald för sin försörjning. Med 40 procent av världens mark redan degraderad och en miljon arter hotade av utrotning krävs både globala och lokala lösningar för att vända utvecklingen.
Omvandlar landsbygden genom initiativ för biologisk mångfald
Hand in Hand tar sig an utmaningarna med biologisk mångfald på lokal nivå genom att hjälpa samhällen att förbättra sin försörjning och samtidigt bevara naturresurser. Genom projekt som biodling och solrosodling främjar Hand in Hand hållbara metoder som skyddar ekosystem och stärker lokala ekonomier.
Biodling och solrosodling
I Kenyas regioner Kitui, Baringo och Kiambu stödjer projektet Bloom, Buzz & Business biologisk mångfald genom att kombinera biodling med solrosodling. Bin, som är nödvändiga pollinatörer, bidrar till solrosors tillväxt och producerar samtidigt högkvalitativ honung. Detta bidrar till en hållbar inkomstkälla för bönderna och stärker lokala ekosystem. Solrosor, som är tåliga i torra klimat, kräver minimalt med vatten och bidrar till livsmedelssäkerheten genom sina frön, vilka används för olja och djurfoder. Denna samverkan hjälper till att återställa lokal biologisk mångfald, öka klimatanpassningen och stärka den ekonomiska motståndskraften.
Regenerativt jordbruk för biologisk mångfald
Hand in Hands regenerativa jordbruksmetoder uppmuntrar biologisk mångfald genom att främja gröddiversitet. Tekniker som samodling och integrering av blommor och örter skapar livsmiljöer för olika arter och förbättrar jordhälsan. Detta ligger i linje med COP16 fokus på markåterställning och hjälper bönder att diversifiera sina grödor och öka markens produktivitet samtidigt som de stödjer lokala ekosystem.
Lokala fröbanker
För att ytterligare stödja biologisk mångfald förespråkar Hand in Hand användandet av lokala fröbanker, som bevarar lokalt anpassade frön och skyddar livsmedelssäkerheten. Dessa banker ger bönder tillgång till motståndskraftiga frösorter som är väl anpassade till lokala förhållanden, vilket hjälper till att skydda den genetiska mångfalden och stöder hållbara jordbruksmetoder.
Stärka landsbygdsekonomier och ekosystem
När COP16 lyfter fram sambanden mellan fattigdom, biologisk mångfald och klimatresiliens visar Hand in Hands projekt hur hållbar utveckling kan driva på miljöförbättringar. Genom att integrera skyddet av biologisk mångfald med ekonomisk egenmakt bygger Hand in Hand en mer motståndskraftig och välmående framtid för samhällen som står i frontlinjen i kampen mot förlusten av biologisk mångfald.