Kan business och bistånd gå hand i hand? Så löd titeln till Hand in Hand Swedens välbesökta seminarium i Almedalen 2023. Bakgrunden till vårt samtal är en delvis förändrad inriktning för det svenska biståndet som bättre ska verka för att främja samarbete mellan näringsliv och civilsamhälle. Vi var inte ensamma om att diskutera detta ämne som stod i fokus i ett flertal samtal i under Almedalsveckan. Även om en mängd konstruktiva ideér lyftes fram kvarstår många frågor – hur kan näringslivet och biståndet bäst samarbeta för att bistå världens fattiga?
Under årets Almedalsvecka var det tydligt att frågan om den förändrade biståndspolitiken verkligen engagerar. Ämnet diskuterades på flera scener och många aktörer har tankar och idéer om hur vi kan hitta gemensamma lösningar framåt.
Vårt seminarium ägde rum på Sidas arena ”Sverige i Världen” och på scenen fanns fyra samhällssektorer representerade; civilsamhället, politiken, biståndet samt näringslivet. Det rådde konsensus i panelen om att ekonomisk utveckling är en förutsättning för en framgångsrik fattigdomsminskning. Likaså fanns enighet om att biståndet behöver fler finansiärer för att ha en chans att stävja fattigdomen och lyckas nå de globala målen. Samarbete mellan näringsliv och bistånd är heller inte något nytt, vilket påpekades av flera parter.
Katarina Tolgfors, ledamot för Moderaterna i utrikesutskottet, lyfte vikten av att dessa frågor nu diskuteras. Hon underströk att regeringens reformering av svenskt bistånd inte innebär ett paradigmskifte, enbart en delvis ny inriktning. Det handlar om att vi måste hitta fler finansieringslösningar då behovet i världen är enormt.
”Vi ser att bistånd och handel kan kopplas närmare varandra och bli en del av lösningen. Sverige ska fortsätta att vara en av världens största bidragsgivare även om vi går ned något från enprocentmålet”, sa Katarina och lyfte potentialen med att jobba närmare näringslivet, hitta nya modeller för att kunna hjälpa fler, men också vikten av ett långsiktigt engagemang där länderna själva får ekonomisk egenmakt och möjlighet att skapa ett mer hållbart samhälle.
Lokala ekonomier och arbetsmarknader
Patrik Stålgren, chef för enheten Strategiska partnerskap, innovation, näringsliv och nya metoder (SPINN) på Sida fyllde på i diskussionen;
”Jag tyckte det var bra som Katarina sa att vi inte behöver prata om paradigmskifte, det finns en väldigt tydlig tradition och kunskap att bygga vidare på. Vi ska ytterligare förbättra vårt arbete och det känns väldigt spännande att få vara med på den resan.”
Samtliga i panelen lyfte den lokala ekonomin, de lokala marknaderna och hur Sverige kan hjälpa till att stötta utvecklingsländerna att själva växa och bli motståndskraftiga.
Patrik poängterade att Sverige och Sida har en lång erfarenhet av arbete med globala handelssystem och hur detta stärker svagare länder genom att de inkluderas i förhandlingar där de globala spelreglerna sätts;
”Vi har en lång tradition av att jobba med infrastrukturstöd till handelsfrämjande, det kan handla om tullstationer eller certifiering av varor till internationella handelskedjor. Det är viktigt att vi får in leverantörskedjorna som möjliggör import från utvecklingsländerna.”
Marie Trogstam, avdelningschef för hållbarhet på Svenskt Näringsliv, lyfte vikten av kunskapsöverföring, partnerskap och även verktyg för riskhantering. Från hennes perspektiv spelar den gröna omställningen stor roll för de svenska företagens vilja att påverka den globala marknaden och utvecklingen;
”Kompetensförsörjning för grön omställning är a och o. Det gäller ingenjörer och det fantastiska som Sida gör för internationella handelsprogram, men det gäller också yrkesutbildning och där gör svenska företag väldigt mycket. Det är centralt att Sverige står upp för fri handel och multilateralism.”
En annan aspekt som Marie lyfte är leverantörskedjorna. ”Många svenska företag jobbar med långa leverantörskedjor och där kan biståndet då hjälpa till att skapa ett lokalt företagsklimat och samtidigt stötta leverantörskedjorna med att bli mer hållbara enligt europeiska krav.”
Gräsrotsperspektivet – en viktig pusselbit i de reformerande ambitionerna
I diskussionen om bistånd och handel är det lätt att man missar bottom up-perspektivet. Detta är något som Stina Götbrink lyfte in i samtalet;
”Jag vill lyfta fram de ekonomiska ekosystemen. Precis som Katarina påpekade är ekonomi är en avgörande pelare i utvecklingsarbetet – allt annat vore väldigt konstigt. Marie nämner det lokala företagsklimatet och leverantörskedjorna – precis här kan de gräsrotsentreprenörer som vi jobbar med jacka in. Det kanske inte handlar om att man levererar råvaror till svenska företag, men det kan handla om att man levererar lågförädlade varor och tjänster och blir en del av en värdekedja – så blir människor del av ett större ekosystem vilket bygger stabila samhällen.”
Vi vet att när människor som lever i fattigdom kan försörja sig och får ekonomiska marginaler då ökar deras egenmakt. Den självständigheten stärker också möjligheten att gå samman och påverka den lokala samhällsutvecklingen.
”Därför är det avgörande att ha ett bottom up-perspektiv som kan jackas in i de här reviderade och reformerade ambitionerna”, avslutar Stina.
Gällande de gräsrotsentreprenörer som Hand in Hand stöttar fyller Patrik Stålgren i;
”Det här är fantastiskt, det är den drivkraft som ligger till grund för att ett näringsliv ska utvecklas – entreprenörskap, det är människor som använder sin begåvning, som gemensamt tar risk och växer sig in i en ekonomi. Genom att jobba lokalt så skapas en stor motståndskraft mot förändringar i omvärlden.”
Den engagerade panelen var överens om att trots att näringslivet och biståndet har olika drivkrafter, finns det många gemensamma skärningspunkter där samarbete och partnerskap gynnar alla parter – framför allt de som biståndet främst ska bistå – människor som lever i fattigdom och utsatthet. Nu handlar det om att identifiera dessa projekt för samverkan där synergier kan uppstå.
Missade du detta intressanta samtal kan ses i efterhand här. Stort tack till Sverige i världen, Sida, till vår moderator Cecilia Garme och till vår panel.