Aranyaka och Goodwin Mbises lilla gård ligger två timmars bilkörning på skumpiga vägar utanför Arusha i Tanzania. Förändringen i deras liv började för ett och ett halvt år sedan, när Aranyaka kom i kontakt med Hand in Hand. Där fick hon nya kunskaper och stärkt självförtroende – och bestämde sig för att satsa. Paret sålde en get, köpte 150 kycklingar och grunden till det lilla företaget var lagt.
Idag har Aranyaka och Godwin inte bara ett nybyggt hönshus, fullt av höns, de har också tre kor, kaniner och i dagarna väntar de sin första leverans av grisar. Deras besparingar har fyrdubblats. Pengarna finns i tryggt förvar på ett konto i Aranyakas namn. Den ekonomiska stressen har minskat. Under Aranyakas ledning utvecklar paret företaget men de delar också på hushållssysslorna. Och även om de kliver upp tidigt för att ta hand om alla djuren, och jobbar hårt tills solen står som högst på himlen kan de unna sig att sitta ned och pusta ut när det är som allra varmast. Livet har blivit lättare.
Kvinnor – en nyckel till utveckling
Aranyaka är en av de miljontals människor som tränats av Hand in Hand sedan organisationen såg dagens ljus i Tamil Nadu, Indien för 20 år sedan. Tillsammans med lärarparet Gunnel och Olle Blomqvist, engagerade sig Percy Barnevik för att fler indiska barn skulle kunna gå i skolan i stället för att arbeta. Men snart insåg han att skälet till att barnen satt vid vävstolarna från tidig morgon till sent på kvällen, var att familjen desperat behövde barnens löner för att försörja sig. På så vis satt barnen fast i fattigdomen, och den skulle fortsätta att ärvas vidare till generation efter generation.
För att kunna bekämpa fattigdomen, ansåg Percy Barnevik, måste mer makt och fler verktyg ges till kvinnorna. När kvinnor tjänar och kontrollerar sina egna inkomster, prioriterar de utbildning, bostäder, näringsrik mat till sina barn och hälsovård. För två decennier sedan var detta sätt att tänka nytt men idag anser de flesta utvecklingsaktörer att detta är en av de mest effektiva strategierna för fattigdomsbekämpning. Så, hur skulle dessa kvinnor som stod så långt bort från den formella arbetsmarknaden kunna öka sina inkomster? Svaret på den frågan blev entreprenörskap. Småskaliga kvinnoledda företag skulle inte bara bidra till familjens försörjning, de skulle också bidra till en lokal utveckling.
Företag och jobb men också starkare röster
20 år senare ser vi resultatet – 4,3 miljoner kvinnoledda mikroföretag har bidragit till att skapa 6,2 miljoner jobb vilka i sin tur försörjer nästan 20 miljoner människor! Vi vet att dessa små företagare inte bara försörjer sina familjer, låter barnen gå i skolan, har tillgång till hälso- och sjukvård – vi vet också att kvinnornas position i familjen och samhället stärks, deras röster hörs och de kan gå genom livet med stolthet.
Idag driver Hand in Hand verksamhet i fem länder; Indien, Afghanistan, Kenya, Zimbabwe och Tanzania. Majoriteten av entreprenörerna är kvinnor men allt oftare inkluderar vi unga. Med entreprenörskap i centrum integrerar vi nu även miljöhänsyn och klimatanpassning samt kunskap om mänskliga rättigheter i den träning vi erbjuder. För att deltagarna ska stå starkare i tider av förändring, kriser och oförutsedda händelser.
Under de senaste två decennierna har världen förändrats dramatiskt men vårt uppdrag, att göra det möjligt för kvinnor på världens tuffaste platser att öka sina inkomster och bli en förändringskraft i sina samhällen, fortsätter. För vi vill att människor som Aranyaka och Godwin ska kunna utvecklas som entreprenörer, ha kraft och förmåga att fatta beslut som rör deras egna liv och tjäna som inspiration för kommande generationer. Så kan fattigdomsspiralen brytas.