I den lilla byn Olondo, belägen i Kajiado, Kenya, levde Margret Musekia Ngonana ett liv präglat av osäkerhet. Bristen på jobb och gemenskap gjorde vardagen svår. Men livet förändrades med Hand in Hands projekt Right(s) Way Forward, som gav Margret både verktygen att förbättra sin ekonomi och en chans att spela en aktiv roll i sitt samhälle.
Tvåbarnsmamman Margret minns hur svårt livet en gång var. “Jag hade inga fasta arbeten, och de tillfälliga jobb jag fick var aldrig tillräckliga för att förändra min situation,” berättar hon.
Margret, precis som övriga kvinnor i byn, kände sig ofta ensam och som om hon kämpade utan vare sig stöd eller gemenskap.
En ny början genom samarbete och utbildning
För Margret och kvinnorna i Olondo kom vändpunkten när de organiserade sig och startade självhjälpsgruppen Olakrasta. Här, för första gången, skapades en plattform för samarbete och ett sammanhang för att dela erfarenheter och kunskaper. Gruppen blev avgörande för deras vidare utveckling och ekonomiska framgångar.
Hand in Hands utbildning i entreprenörskap gav kvinnorna de teoretiska och praktiska färdigheter de behövde för att starta egna företag. Genom att tillverka pärlsmycken, sälja kycklingar, öppna butiker och odla, har de inte bara förbättrat sina egna liv utan också skapat nya möjligheter för sina familjer.
Vägen mot jämställdhet och inflytande
Med tiden växte inte bara kvinnornas ekonomiska självständighet, utan också deras självkänsla och medvetenhet om sina rättigheter. Deras förmåga att stå upp för sig själva och bli hörda inom sina familjer och samhällen stärktes. Männen har också blivit mer lyhörda för kvinnornas perspektiv och det råder nu en större respekt och öppenhet i relationerna.
Det är inte bara de ekonomiska aspekterna som förändrats. Kvinnornas insikter om sina rättigheter och deras ökade självsäkerhet har även påverkat barnens utbildning. “Tidigare var det inte självklart att våra flickor skulle få gå i skolan. Nu är det något vi alla kämpar för,” berättar Margret, som stolt följer sina barns framsteg och snart ska fira en examen.
Ledarskap och samhällsförändring
En av de största förändringarna för Margret var att hon valdes till ledare för självhjälpsgruppen. “Jag har insett att jag kan och nu leder jag självsäkert, utan rädsla”, säger Margret och betonar hur hon har vuxit i sin nya roll.
Kvinnorna i Olakrasta har också lyckats stoppa den traditionella könsstympningen av sina barn – en betydande förändring som både speglar deras egna beslut och har fått stöd från andra i byn. Detta är ett starkt bevis på hur förändrade attityder och beteenden kan bana väg för en mer rättvis och jämställd framtid.