Vi möter Rindai Chinyakata – en stolt kvinna i Zimbabwe, som kämpat hårt för att komma dit hon är idag. “Jag är en riktig affärskvinna nu, med kunskap och mod. Mina egna barn är vuxna, men jag är stolt över att mina barnbarn får en tryggare start i livet”, säger Rindai.
Tillsammans med sin självhjälpsgrupp driver Rindai en framgångsrik grönsaksodling. Här kombineras odling av majs, kål och grönsaker med biodling och uppfödning av såväl kyckling som kanin och gris. Det går riktigt bra och kvinnorna har nyligen investerat i en fiskdamm där de ska odla fisk att sälja.
Vräktes och tvingades fly
Men vägen hit har varit lång och svår. När Rindai förlorade sin make 1998 vändes hennes liv upp och ned. Hon fann sig plötsligt helt ensam och mycket sårbar med sex barn att försörja.
Parets egendom och mark stod, som ofta i Zimbabwe, på den avlidne maken och medlemmar ur hans familj tog sig därför friheten att vräka Rindai, som tvingades fly med sina barn.
I Shurugwi började Rindai jobba i en gruva, men arbetet var slitsamt och hon kunde omöjligt fortsätta med hälsan i behåll. I stället öppnade hon en liten butik, men bristande kunskaper ledde till att verksamheten gick med stor förlust. Det var inte förrän Rindai kom i kontakt med Hand in Hand Zimbabwe och fick lära sig hur man driver ett lönsamt företag som det började ljusna.
Fattigdomsspiralen kan brytas
För Rindai har ökningen av inkomsterna varit livsförändrande. Med egna pengar har hon bland annat investerat i en solpanel till sitt lilla hus. Vid 60 års ålder har Rindai nu, för första gången elektricitet i sitt hem! Nu har hon ljus under de mörka timmarna, hon kan ladda sin enkla mobiltelefon. Och hon har köpt ett litet kylskåp där hon kan förvara kycklingen hon slaktar och förädlar.
Inkomsterna har gjort det möjligt för Rindais barnbarn att växa upp under bättre förhållanden. Familjen har råd med mer och hälsosammare mat, skolavgifter och medicin. Med mobiltelefonen kan hennes barnbarn också få kontakt med världen utanför den lilla byn. Fattigdomsspiralen kan brytas.