Tulsi Nandwans röst spricker nästan när hon berättar om hur hennes man förlorade kampen mot Coronaviruset. Att hon sedan fick bära sorgen ensam och isolerad, gjorde livet än tuffare. I Tulsis samhälle tillåts nämligen inte nyblivna änkor lämna hemmet.
Efter sin mans bortgång vågade Tulsi knappt sätta foten utanför dörren och under sex månader hade hon ytterst lite kontakt med omvärlden. Tulsi var ensam, nedbruten och hade ingen aning om hur hon skulle försörja sig.
Öppnade dörren för förändring
Hand in Hand har kvinnlig personal som själva tillhör och bor i de samhällen där vi arbetar. De är i ständig kontakt med deltagarna i projekten, känner självhjälpsgrupperna och får snabbt reda på när situationer, som Tulsis, uppstår. På så vis gick det till när det en dag knackade på Tulsis dörr och hon erbjöds hjälp att återta kontroll över sitt liv.
Efter många givande samtal i sitt eget hem, kände sig Tulsi trygg nog att låta sig vägledas av Hand in Hand. Den självhjälpsgrupp hon anslöt sig till fortsatte att utbildas och tränas inom hemmets fyra väggar. Tillsammans avslutade de sin grundläggande utbildning i entreprenörskap och genomgick därefter en särskild kurs i sömnad. Tulsis liv hade äntligen tagit en vändning.
Det nya livet
Tulsi började sy och sälja väskor – och tjäna egna pengar för första gången i sitt liv. Genom att investera i högkvalitativa material och utöka sin verksamhet, ökade hennes inkomst betydligt. Nu hade hon också möjlighet att börja spara pengar för sina barns utbildning.
Idag rör sig Tulsi fritt i samhället och hon kan, med sin nyinköpta mobiltelefon, enkelt hantera beställningar, kommunicera med kunder och genomföra affärstransaktioner. Hon har runt 20 tusen rupier (cirka 2500 kr) på sitt sparkonto, leder ett så kallat Cluster Level Network och är, framför allt, en förebild som visar att det verkligen, med rätt stöd, är möjligt att övervinna svårigheter och skapa sig en bättre framtid!