Högt upp på en kulle, i en liten trädgård i utkanten av Mombasa, Kenya, möter vi Florence Hella. En ung kvinna som tillsammans med sin syster, liksom många andra ungdomar, emigrerat till staden. På landsbygden finns inga jobb och möjligheterna att skaffa sig en inkomst är få.
Som uppvuxen på landet har intresset för hållbarhet, miljö och odling alltid varit stort hos Florence. När hon via ryktesvägen hörde talas om Hand in Hand och självhjälpsgruppen Kiembeni, som sysslar med ekologisk kompostering, var hon därför inte sen att ansluta sig. Efter Hand in Hands träning (inom projektet Waves of Change finansierat av Postkodlotteriet) gav hennes mentor tillika gruppens ledare, George Riri, henne rollen som produktansvarig för det numera starka varumärket Afya Duara – en ekologisk gödselprodukt som gruppen själva framställer och säljer cirka 750 kilo i månaden av.
Stöd från lokala myndigheter
Lokala myndigheter har givit gruppen licens att samla in matavfall från områdets hushåll, vilket görs varje morgon. Även grenar, gräs och djurspillning tas tillvara och fraktas till trädgården för att användas vid gödseltillverkningen. Det är ett såväl fysiskt utmanande som tidskrävande jobb. Backen upp är oändligt lång och gruppens enda hjälpmedel är en tung kärra att skjuta framför sig.
Insamlat material sorteras i stora färgglada behållare, tydligt märkta med namnet på respektive innehåll. Mellan dessa hinkar rör Florence vant sina handskbeklädda händer medan hon, noggrann och pedagogisk, beskriver tillverkningsprocessen för oss. Hennes entusiasm går inte att ta miste på och trots det varma, fuktiga klimatet verkar hon inte ens svettas i sina skyddskläder.
I en rasande fart mixas nu allt ifrån övermogen frukt, äggskal och ris till torkade löv, djurspillning och vatten. Alla ingredienser tjänar sitt eget syfte och tillsätts i en viss ordning. Sist av allt stoppar Florence ner en tjock pinne i blandningen. Om 14 dagar ska hon dra upp den för att undersöka om den fuktiga delen är varm, vilket betyder att allt gått som det ska och att förmultningen är igång. Om pinnen däremot är kall, behöver hon tillsätta mer vatten och prova igen.
Driver egen undervisning
Till Kiembenis trädgård är också andra välkomna för att lära sig om ekologisk kompostering. I dagsläget undervisas 27 personer som var och en betalar ungefär motsvarande 500 kronor för utbildningen. Denna verksamhet, tillsammans med gödseltillverkningen och försäljningen av frukt- och grönsaksplantor (egenodlade naturligtvis, planterade i återvunna petflaskor), ger gruppen en tillräcklig inkomst för att inte bara gå runt utan även göra viss vinst. De kan betala hyra och skolgång för sina barn, ställa näringsrik mat på borden och till och med spara lite pengar.
Med rätt stöd och relevant kunskap, eget engagemang, ambition och en önskan om ett bättre liv kan man ta sig långt. Det har vi än en gång fått bevisat här, uppe på en kulle, i en liten handelsträdgård i utkanten av Mombasa.