Solrosorna på gården svajar mjukt i vinden, bin surrar ivrigt bland blommorna. Vi hör avlägsna kvinnoröster, sjungande. Här i Linga Village, Kalawani, Kenya, befinner vi oss för att spela in en film. En film vi hoppas ska kunna visa effekten av vårt arbete.
Vi vill berätta varför det är så viktigt att kvinnor tjänar och kontrollerar sina egna inkomster. Hur småskaliga kvinnoledda företag inte bara bidrar till familjens försörjning, utan även till lokal utveckling. Hur vårt uppdrag att göra det möjligt för kvinnor på världens tuffaste platser att öka sina inkomster och bli en förändringskraft i sina samhällen, är en oerhört viktig nyckel för att bryta fattigdomsspiralen. Och framför allt – hur människors liv förbättras över tid – och över generationer. Till vår hjälp har vi familjen Mbula Ngei och månadens entreprenör i oktober är mamman i familjen, entreprenören Beatrice.
Gemenskapens betydelse
Den här familjens liv har genomgått en drastisk förvandling och Beatrice berättar det vi hört många gånger förr, att hon brukade vara en hemmafru, fullt beroende av sin man för ekonomiskt stöd. Livet var tufft, inkomsterna nästan obefintliga och Beatrice och hennes man kämpade hårt för familjens överlevnad.
År 2021 kom Beatrice i kontakt med Hand in Hand och gick med i självhjälpsgruppen Kalawani. Det var nu livet tog en vändning och kvinnorna i gruppen har sedan dess stöttat varandra. De delar framgång och glädje, svårigheter och utmaningar. De arbetar hårt och de har roligt tillsammans. Vi får en chans att möta hela gruppen och energin som uppstår när de samlas är i det närmaste magisk.
Verktyg som håller hela livet
Tack vare Hand in Hands utbildning fick självhjälpsgruppen den kunskap som är helt nödvändig inför ett liv som entreprenör. Vikten av sparande, hur man mäter inkomster och utgifter och investerar för att expandera. Lärdom om värdekedjor, marknadsföring och ledarskap. Verktyg som, menar Beatrice, varit avgörande och lett till att hon idag ägnar sig åt en mängd olika aktiviteter. Solrosodling, kycklinguppfödning, mjölkproduktion, getuppfödning, och biodling, för att nämna några.
Fruktträd av olika slag pryder hennes gård. Hållbara odlingsmetoder, som vertikala trädgårdar, sänkta bäddar och egen kompostgödsel hjälper Beatrice att minska kostnaderna för gödselmedel och att vara mer miljövänlig. Grödorna ger inte bara mat för hushållet utan också en extra inkomst från försäljning på den lokala marknaden. Affärerna har växt och Beatrices försäljningsintäkter har ökat med närmare 260 procent.
Äntligen tid för skola – och lek
Dottern Apple packar varje morgon sin lilla rosa ryggsäck, tar på sig uniformen och går till skolan. Det är tydligt hur hon beundrar sin mamma och ser henne som en självständig kvinna, stark och orädd, ståendes vid sin man, likvärdig i alla avseenden. Apple och Beatrice delar både ett starkt band och en härlig dos humor. Skrattet ekar över fälten när de två skapar minnen tillsammans. Det finns äntligen tid över för lek. Beatrice har format sitt eget öde och med rak rygg och outtröttlig beslutsamhet tar hon sig nu för varje utmaning som livet kastar på henne.
Tack till Terran som tog vår vision och gjorde den verklig i och med filmen nedan. Stillbilder av Kegen Lorentzon och Mika Aberra.